Centrina
Ingatlah. Sebelum berdiri tegapnya kamu sekarang. Pasti kamu bertatih mengatur jalan dipimpin tangan-tangan mangajarmu berjalan. Tika kamu hilang arah tuju, ada insan yang menjadi pertunjuk buatmu hingga kau mampu berada ditempat beradanya kamu sekarang.

Tapi malangnya, manusia kerap lupa. Manusia kerap berangapan, Itu sudah lumrah. Jatuh bangun seseorang sudah jadi asam garam sebuah kehidupan. Yang dulu tak sama dengan yang sekarang. Yang berlalu jangan diungkit-ungkit lagi. Karana prinsip dan pegangan hidup inilah maka manusia jadi insan yang bongkak dan cepat Tinggi diri bila berada di atas.

Insan begini mampu pijak kepala siapapun yang tak lagi memberi kepentingan buat hidupnya. Insan begini tak lagi akan kenal siapa-siapa yang tak lagi berguna buat nya. Biarpun mungkin insan yang pernah mengangkatnya jatuh dalam gaung kekecewaan yang gelap dan gulita tanpa cahaya, tanpa udara.

Jangan lah kita tergolong dalam kelompok insan yang bongkak dan meninggi diri apabila merasakan diri lebih tahu banyak perkara dari insan yang pernah membimbing kita. Jangan lah kita memandang rendah dan menghina orang lain kerana kehebatan yang ada pada kita. Sungguh kelebihan yang ada, kebahagiaan, kecerdasan, dari Allah juga segalanya datang dan bisa di ambil pada bila-bila masa.

Harus di ingatkan. Tiap insan bakal diuji. Ada yang jalan hidup seseorang bermula dengan episod duka berakhir suka. Namun jangan pernah lupa ada yang jalan hidup seseorang bermula dengan episod suka berakhir duka. Itulah mereka-mereka yang cepat Bongkak dan Rasa Tinggi diri bila sudah merasakan diri lebih hebat hingga tak lagi merasakan perlu menghormati dan menjaga kepentingan orang lain.

Akan sampai satu pengajaran buat insan yang bongkak, sombong dan tinggi diri. Akan tiba masanya. Langit tak akan selalunya cerah. Jangan juga selalu beranggapan panas akan berpanjangan sampai ke petang kerana dengan izin Nya, hujan boleh turun di tengahari. Basah kan hati dengan merendah diri biar pun diri sudah di puncak menara. Ikut lah resmi padi. Semakin berisi makin tuunduk menyembah bumi. Jangan di turut resminya lalang.
0 Responses